Ja no hi han invitacions disponibles
Ja hi han 481 invitacions reservades per la gala. Ja no queden invitacions disponibles.


Totes les edicions d'Ebre Líders: 2009 2010 2011 2012
Ens pots seguir a:



E-mail Contrasenya
No pots entrar amb el botó de facebook o no recordes la contrasenya?
Fes click aqui per crear una nova contrasenya o canviar la que tenies

Premis Ebre Líders 2009

Tornar a Projecció cultural, ecològica i popular

PEL·LÍUCLA LA BATALLA DE LA MEMÒRIA


"LA BATALLA DE LA MEMÒRIA" Una lectura en clau ebrenca sobre la Guerra Civil espanyola i la repressió Franquista que ens diu molt de la universalitat la violència. Un documental de proximitat produït per Catalans i catalanes amb l’objectiu de contribuir amb la pau al món.

RESUM DE PREMSA

EFE / ADN Barcelona (José Oliva 13/11/09)

EL DOCUMENTAL "LA BATALLA DE LA MEMÒRIA" GUANYA DOS PREMIS AL FESTIVAL DE CINEMA DE REUS

“El documentalista i director Mario Pons ha valorat molt positivament avui a Efe els dos premis que ha obtingut la seva pel·lícula La batalla de la memòria en el IV Festival Internacional de Cinema Documental Memorimage de Reus (Tarragona). Amb aquest documental, en coproducció amb Televisió de Catalunya, Pons ha volgut omplir el silenci existent sobre l’aspecte humà de la Batalla de l’Ebre, un dels episodis més cruents de la Guerra Civil española, que es cobra 40.000 morts i afectà a un 15% de la població de les Terres del Ebre i a les seves infraestructures.

El premi Memorial Democràtic obtingut a Reus guardona a la película que millor aborda la temàtica de la recuperació de la memòria històrica en la lluita per la democracia i contra el franquisme en el periode que va entre els anys 1931 i 1980. Així mateix, la batalla de la memoria també ha rebut el premi del públic que, segons Pons: es funamental per la meva carrera i la del meu equip, pero sobretot és vital per que es reconegui el sofriment d’un poble que fou víctima de la primera batalla no reconeguda de la Segona Guerra Mundial, la de l’Ebre".



Avui (Oscar Montferrer 16/11/09).

“LA BATALLA DE LA MEMÒRIA” PREMIADA AL MEMORIMAGE

“La pel·lícula documental que repassa les conseqüències de la Guerra Civil a les Terres de l’Ebre a travès de testimonis vius del conflicte, ha estat guardonada al IV Festival Internacional de Cine Documental Memorimage, que es celebrà a Reus. La Batalla de la Memòria, que fou emesa per Televisió de Catalunya, ha rebut el premi Memorial Democràtic per l’habilitat de la pel·licula per reflexar la pervivència fins al día d’avui de les emocions lligades a la Batalla de l’Ebre. La batalla de la memòria tambén ha rebut el premi del públic del certamen”.

Diari de Tarragona (Judit Pinazo 8/11/09)

“El teatre Bartrina de Reus acollí ahir a la nit la gala de clausura del certamen Memorimage que ha comptat aquest any amb més de 1000 espectadors, que han donat el seu premi a la pel·lícula La batalla de la memòria de Mario Pons”.

http://www.tv3.cat/videos/1613399
http://www.canalreustv.cat/noticies/detall.php?id=1347

http://blogs.tv3.cat/senseficcio.php?itemid=26145

http://www.tv3.cat/actualitat/136981/La-batalla-de-la-memoria-premiat-al-Festival-Memorimage-de-Reus

http://www.memorimagefestival.org
Properament “La Batalla de la Memoria” també participa al Festival de Cinema de Drets Humans de Santa Coloma de Gramanet.
El País (Jacinto Antón, 21/7/09).

“Interesantísimo, emotivo y original película documental que revive la batalla del Ebro visitando los lugares en que transcurrió y entrevistando a numerosos testigos y protagonistas de los hechos. Relatos entrecruzados de personas de los dos bandos, con imágenes actuales y de archivo, y con el hilo conductor de la vendimia, el prensado y la cata de vino. Dirigido y producido por Mario Pons, el filme ha tenido una carrera internacional y vuelve ahora a la pantalla”.

Avui (Xavi Roca 21/7/09).

“L’emisiora recupera La Batalla de la Memòria, un documental que recorda una de les batalles més importants de la Guerra Civil espanyola, la batalla de l’Ebre, i vol ser una reflexió sobre l’universalitat de la violència. Després de participar al Festival de Televisió de Cannes, el documental ha despertat l’interés de diverses televisions internacionals”.

El Mundo (Nuria Cuadrado, 21/7/09).

“Aprender a cerrar heridas. El Documental presenta una lectura de una de a batallas más importantes y conocidas de la Guerra Civil española: La Batalla del Ebro. Es una aproximación muy local a un conflicto civil con implicaciones globales, ya que se trata de una reflexión sobre la universalidad de la violencia. La propuesta cinematográfica pretende visualiar los límites del sufrimiento humano y propone poder llegar a mirarnos a los ojos sin recelos, 70 años más tarde del final de la guerra”.

El Periódico de Catalunya (Olga Lerín, 25/2/09)

…La batalla de la memòria agafa com a fil conductor el procés de verema, premsatge i tast del vi. En una festa gastronòmica es miren als ulls per primera vegada individus que durant 70 anys no s'havien parlat, tot i ser veïns, explica Pons.… "El trauma de la guerra encara no s'ha superat. La por i la repressió han marcat el nostre caràcter durant aquests anys”, diu Pons, que insisteix que el seu treball intenta girar full per seguir endavant amb esperança.

l'Avui (Oscar Montferrer 25/2/09)

“A partir de fets i records, La Batalla de la Memòria conjuga l’interés local, la trista universalitat de les guerres i la voluntat de donar a conèixer un territori, les Terres de l’Ebre, que van ser front bèl·lic”.

El Punt (Gemma Busquets 26/2/09)

“És una mirada coneixedora de l’àmbit, que aposta per una crònica més sentimental que històrica de la Guerra Civil espanyola a les Terres de l’Ebre. Sentimental en el sentit de recopilar la memòria dels avis, aquella que dol quan es verbalitza, la que s’amaga rere els silencis; més la vivència que l’anècdota.”

La Vanguardia (Sergi Pàmies, 28/2/09)

“De los diversos relatos entrecruzados se deducen odios e idealismos, barbaridades de ambos bandos y sobre todo, el papel – tantas veces manipulado por la institucionalización de una historia que, con argumento de reparar, olvida las mayorías silenciosas – de los que, ajenos a militancias, se quedaron en actors pasivos a los que, según convenga al oficializador de turno, se acusa de cómplices o traidores”.

MEMÒRIA DE DISTRIBUCIÓ

“La Batalla de la Memòria” és un projecte audiovisual sobre la recuperació de la memòria històrica de les víctimes de la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista a les Terres de l’Ebre i la resta de Catalunya.

“La Batalla de la Memòria” explica la Batalla de l’Ebre, l’episodi més sagnant de la Guerra Civil amb testimonis d’excombatents ambdos exèrcits, persones que ho van viure en primera persona, juntament amb aportacions de Josep Sánchez Cervelló, l’historiador actiu del fim, així com imatges d’arxiu amb imatges inèdites dels pobles protagonistes del conflicte durant el 1938 i amb una banda sonora magnífica de “Quico el Celio, el noi i el mut de Ferreries”. La pel·lícula presenta la part humana de la guerra, amb equidistància en les intervencions dels dos bàndols, sense voler assenyalar bons i dolents, apostant per la superació de traumes i silencis personals i col·lectius, desprenent una voluntat de retrovament entre persones que pel seu pensament i rol social mai abans havien pogut mirar cara a cara, i encara menys establir un diàleg, incomunicació que en els pobles ebrencs, desafortunatdament, ha marcat profundament aquella generació i també les següents.

La voluntat del projecte “La Batalla de la Memòria” és la de fer arribar el missatge del documental tant a nivell estatal, com internacional a través de mercats audiovisuals internacionals, festivals i passis a televisió. Igual d’important resulta la feina de proximitat amb la ciutadania del nostre país, és per això que considerem que hem de treballar en la direcció de poder oferir el màxim de projeccions de “La Batalla de la Memòria” als pobles i ciutats víctimes de la Guerra Civil a Catalunya.

L’ESTRENA A TARRAGONA I LES TERRES DE L’EBRE

“La Batalla de la Memòria” es va estrenar a Tarragona, obrint els actes de commemoració de 70e aniversari de la fi de la Guerra Civil “Només en fa 70”. 500 espectadors van omplir la sala “Eutyches” del Palau de Congressos de la Ciutat, molta més gent es va quedar a fora a sense poder accedir-hi per falta d’aforament.
A les Terres de l’Ebre, durant les estrenes a Flix, Gandesa, Mòra d’Ebre, la Sénia, la Fatarella, el film va aplegar a més de 600 persones, encara que l’estrena al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa, el passat 25 de gener, fou la més esperada pel públic ebrenc. Més de 700 persones assistirem al visionat del viatge cinematogràfic proposat per la pel·lícula documental de Mario Pons.

PRESENTACIÓ A BARCELONA - EMISSIÓ A TELEVISIÓ DE CATALUNYA

Amb motiu de l’emissió a Televisió de Catalunya el passat 25 de febrer, “La Batalla de la Memòria” es presenta a Barcelona on obté gran èxit de públic (400 espectadors), produint-se un gran ressò a la premsa catalana, amb crítiques molt positives a diaris com “El Periòdico”, “La vanguardia”, “l’Avui”, “El Punt” o l’”Abc”, entre d’altra premsa provincial i revistes especialitzades, a més de ser noticia a la radio i la televisió pública catalana. (Adjuntem recull de premsa).

Segons l’informació facilitada per la Direcció de el programa “El documental” de Televisió de Catalunya (www.tv3.cat/eldocumental) les dades d'audiència de l'emissió del dia 25 de febrer de 2009 de "La Batalla de la Memòria" del canal 33 (hora d'emissió 23:01h) foren de 54.000 espectadors, una audiència del 0.8% i un Share del 2,2%. Destaquem un pic d'audiència cap a la part central de l'emissió (als 30 minuts, aproximadament, de l'inici del programa) amb 77.000 espectadors i 3.2 % de share. Segons les fons de TVC: “s’observa que el film manté l'interès al llarg de tota l'emissió”. També és significatiu apuntar que, per franges d'edat, els que més es van mirar el documental van ser els joves d'entre 13 i 24 anys, seguits de la gent entre 45 i 64 anys.

Segons Jordi Ambròs cap de coproduccions documentals de TVC: “Aquestes xifres són les millors que ha tingut el programa des que va passar a emetre's els dimecres a aquesta hora de la nit. Constatem, un cop més, l'interès que desperten entre l'audiència els documentals que ens acosten a fets històrics i realitats properes”.

MERCATS INTERNACIONALS

Després de la seva emissió, Televisió de Catalunya ha seleccionat “La Batalla de la Memòria” d'entre quaranta títols per ser distribuïda a festivals i mercats audiovisuals a nivell internacional, sota el títol “Battling with the Past ”, el film del realitzador ebrenc, traduït i subtitulat a l’anglès, es presentà al Festival Internacional de Televisió de Cannes (Mip Doc TV).

DE CANNES A MÈXIC, PASSANT PER LA REPÚBLICA TXECA, POLÒNIA, ESLOVÈNIA I QTAR.

Després de la participació del film “La Batalla de la Memòria” al Festival Internacional de Televisió de al ciutat francesa de Cannes, Mip Doc TV 2009, el passat mes de març i segons informacions facilitades pel Departament de Vendes Internacionals de Televisió de Catalunya, el documental de producció catalana, ha despertat l’interès de varies televisions d’àmbit internacional.

La Televisió de la Universitat Autònoma de Mèxic (TV Unam), Ceska Televizie de la República Txeca, la televisió pública Eslovena (Slovenija TV), TVP Història (Polonia), Al Jazeera Arabic News i a Al Jazeera Doc Channel de Qtar (Recordem, encarregades de facilitar informació contrastada de la II Guerra d’Iraq amb màxima objectivitat periodística), s’han interessat pel documental “Batting with de past”, títol que el Departament de Vendes de TVC ha assignat a “La Batalla de la Memòria” per la seva distribució internacional. Totes aquestes televisions han demanat mostres del film subtitulat a l’anglès per considerar la seva propera emissió.

El director i productor del film, Mario Pons considera que: “Un cop més, es demostra que les històries personals que giren en torn a temes globals, creen l’empatia d’espectadors de diferents cultures i continents, lamentablement, les guerres i les diferents formes de violència, formen part del llenguatge universal. Pons continua dient: “Ens sentim molt gratificats, el meu equip i jo mateix com autor del film, de que la nostra feina de tants anys assoleixi un grau global, és molt bo per nosaltres com a professionals, però sobretot és magnífic per la difusió del nostre país i la seva història, ara només cal que a la gent de Catalunya els continuï arribant el missatge del documental a través de les presentacions als pobles i víctimes del conflicte”.







FESTIVALS

“LA BATALLA DE LA MEMÒRIA” TRIOMFA AL FESTIVAL DE CINEMA DOCUMENTAL MEMORIMAGE DE REUS

“La Batalla de la Memòria” la pel·lícula del director del Delta de l’Ebre, Mario Pons, s’emporta dos valuosos guardons al IV Memorimages, festival cinematogràfic que dóna cabuda a aquelles produccions que utilitzen imatges d'arxiu en moviment i que aprofundeixen en alguns dels fets històrics i socials més remarcables de la nostra història. Segons paraules del propi director: “… m’havien dit que tenia alguna possibilitat, però jo no m’havia fet cap il·lusió, per allò que diuen de tocar de peus a terra, però el premi del public hem va fer despegar com un coet cap a l’escenari del teatre Bartrina i el premi Memòries ja hem va fer sortir d’orbita… la veritat és que no hi cabia a la pell…”. Afirma el director emocionat.

I es que no n’hi ha per menys, el documental de Mario Pons amb la co-producció de Televisió de Catalunya - concretament “El Documental” de Jordi Ambròs - s’ha exhibit en la secció "Memòries” competint amb “Camp d’Argelés” del prolífic expert documentalista Felip Solé, “Barraques, la ciutat oblidada” de Alonso Carnisser i Sara Grimal i “Querida Dª Elena” de Josep Rovira, totes elles produccions de Televisió de Catalunya vinculades a l’espai “Sense Ficció” dirigit per Joan Salvat. Segons Mario Pons: “El meu gran premi ja me l’havien donat abans de la cerimònia de clausura, conèixer als mestres que he seguit tota la vida a través de programes com “30” o el “60 minuts”, per mi ha estat lo millor premi que m’hagin pogut donar. Lo fet de que el jurat hagi triat la nostra producció fa que la meva feina dels últims deu anys agafi una dimensió de la qual encara li estic prenent les mides, professionalment estic molt, molt satisfet…” Ens diu el, també, guionista del film. El Premi Memorial Democràtic galardona a la pel·lícula que millor abordi la temàtica de la recuperació de la memòria històrica de la lluita per la democràcia i contra el franquisme en el període comprès entre 1931 i 1980. Totes les pel·lícules projectades al Festival competien per aquest premi i segons el jurat, el premi fou otorgat per l’habilitat de la pel·lícula per reflectir no solament els fets relacionats amb la batalla de l’Ebre, sinó sobretot la pervivència fins al dia d’avui de les emocions lligades a aquell conflicte.

Si amb això no en tenia prou, “La Batalla de la Memòria” també es va endur el premi del “Públic”, al que optaven totes les produccions presentades al festival a qualsevol de les categories, així doncs, el documental de producció independent catalana va competir a nivell internacional amb tots els films presentats d’arreu del món (Rússia, Estats Units, França, Àustria, Dinamarca, Regne Unit, Alemanya, Grècia, Finlàndia, Argentina, Xile, …) i el public va saber recompensar-lo donant-li amb el guardó més desitjat de tots els directors, el premi més popular, un reconeixement social a una trajectòria marcada de les millors de les intencions, per l’amor i la lluita col·lectiva per la terra i pel riu: “Aquest premi és fonamental per la meva carrera professional i la del meu equip, però sobretot és vital per que es reconegui el sofriment d’un poble que fou víctima de la primera batalla no reconeguda de la II Guerra Mundial, la batalla de la l’Ebre, el meu poble, amb el seu endarreriment socio-econòmic i cultural, encara n’arrossega les conseqüències, esperem que aquest sigui un primer pas per donar a les Terres de l’Ebre l’oportunitat que necessitem i a la vegada que s’utilitzi el nostre exemple per la resolució de conflictes bèl·lics i les seves conseqüències al món…” Concloïa un Pons visiblement emocionat quan dedicà el premi del Públic al seu avi, soldat republicà al front de Terol i també de l’Ebre.

Properament la pel·lícula documental també participa a la secció oficial del Festival de Cine de Drets Humans de Santa Coloma – Barcelona en la secció “Memòria i justicia Universal”.
La pel·lícula també es presentarà al Times BFI London Film Festival, Warsaw Film festival, Cinespaña, Doclisboa, Festival de cinema de Girona, Festival de cine de Pamplona, Ourencine, el Festival de cine internacional de Ourense, Festival Internacional de cine de Bogotá, Cinemed (Montpellier), International Rome Film Festival, Festival internacional de cine de Gijón, IDFA, Foyle Film Festival, Sheffield International Documentary Festival, Miradasdoc, Sevilla Festival de Cine Europeo, L'alternativa - Festival de cinema independent de Barcelona, Festival internacional de cine documental y cortometraje de Bilbao, Festival Internacional de Cine de Mar del Plata, Festival International du Film d'Amiens, Premio Internazionale Documentario Reportage Mediterraneo a Torino, el XIV Festival de Cine Español de Toulouse & Midi Pyrénées, el Medimed de Sitges, el Sunny Side a Paris i el Hot Doc's a Toronto, Canadá, entre d’altres.

NOVES EMISSIONS ESTATALS

En clau local i pel que fa a les noves emisions, estem en negociació amb televisions de la xarxa pública de les diferents Autonomies de l‘Estat (Canal Sur, ETB, Canal 9, IB3 Mallorca, Antena Aragón…), així com els canals de televisió privades i les xarxes de televisions locals.

Sense perdre de vista la importancia de la projecció internacional de la part humana del conflicte bèl·lic de la Guerra Civil Espanyola i les seves repercussions encara en l’actualitat, Mario Pons continua la seva tasca de proximitat amb el territori proposant a entitats i Ajuntaments catalans la presentació en societat del film com a eina democràtica pel record, la recerca d'identitat i la pau dels pobles i ciutats afectats pel conflicte bèl·lic.

FILMOGRAFÍA DEL DIRECTOR

Mario Pons Múria (11/5/77) estudia cinema a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) on es gradua l’any 2000. Director i guionista d’"Aigua, la font de la vida" produïda per la Plataforma en Defensa de l’Ebre amb el suport de Pere Portabella, documental del que es distribueixen 4000 copies i del que es realitzen més de 500 projeccions per tot l’Estat. El mateix any de la seva estrena, s’emet a Barcelona TV amb un record de audiència de més de 300.000 espectadors. L’any 2003 guanya el Festival de Cine Ecologista de Catalunya. L’any 2004, coincidint amb la derogació del transvasament de l’Ebre “Aigua” és emesa per Televisió de Catalunya al programa "El Documental" de Jordi Ambrós.

"Contracorrent" (2006), és el segón documental del realitzador del Delta de l’Ebre. Dies després de la seva presentació “Contracorrent” guanya la Menció especial del Jurat del Festival Internacional de Cinema de Mediambient de Catalunya. Uns mesos més tard guanya el premi ex aequo al millor documental al Festival de Cinema de Girona i rep el premi “La força del riu” al Festival del Riu de Tortosa.

Actualment, Mario Pons, constituït com a productor independent, en coproducció amb Televisió de Catalunya presenta "La Batalla de la Memoria".Recentment la pel·lícula documental, ha estat distinguida amb el “Premi del Públic” i el “Premi Memòries” del IV Festival Internacional de Cinema amb imatges d’arxiu Memorimage.

SINÒPSI:

"LA BATALLA DE LA MEMÒRIA" un documental centrat en la Batalla de l’Ebre en el que, entre el record i l’oblit, supuren les llagues sanguinolentes de la repressió durant la Guerra Civil Española i els quaranta anys de venjances de la dictadura Franquista.

En el context festiu i alegre del premsat del vi, recollim els fruits que tanquen l’argument d’una pel·lícula construïda pels mateixos protagonistes sobre els rails inconnexos de silencis mesurats convertits en l’oblit selectiu que fa que els conflictes locals mal resolts s’heretin de generació en generació, enquistats per l’odi irracional cap a tot allò que és diferent a l’establert pels codis populistes del moment.

Visualitzar els límits del sofriment humà i les conseqüències imprevisibles del dolor són l’origen de la tesi d’aquesta film. Poder mirar-nos als ulls setanta anys després, sense recels, és lo fi que hem de treballar entre tots.

FITXA TÈCNICA

Una pel·lícula Escrita, Dirigida i Produïda per Mario Pons Múria, en Coproducció amb Televisió de Catalunya i amb els suports de L’institut Català de les Industries Culturals, el Memorial Democràtic, l’Ajuntament de la Fatarella, l’Ajuntament de Flix, l’Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona i l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre.

Producció Executiva TVC Jordi Ambròs. Muntatge Guillermo Cobo Gil. Direcció de Fotografia Anna Molins Garcia. Postproducció de so Joan Pons Villaró. Ajudant de Producció Andrés Herrera Sánchez. Assessors Històrics Josep Sánchez Cervelló, Pere Clua Micola, Arxius Filmogràfics Arxiu Familia Gaya Iglesias, Filmoteca Nacional Espanyola, RTVE – NODO. Arxius Fotogràfics Biblioteca Nacional Espanyola, Archivo Fuerzas Aéreas Españolas - Villaviciosa de Odón, Arxiu familiar Sánchez Cervelló, Arxiu Pere Clua Micola. Músiques Quico el Célio, el noi i el mut de Ferreries.

Amb la Col·laboració de Departament de Cultura i mitjans de Comunicació Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre, Consell Comarcal del Montsià, Consell Comarcal de la Terra Alta, Consell Comarcal Baix Ebre, Consell Comarcal Ribera d'Ebre, Ajuntament de Tortosa, Ajuntament de Gandesa, Ajuntament de Corbera d’Ebre, Ajuntament de Mora d’Ebre i Col·legi de Periodistes de Catalunya demarcació de les Terres de l'Ebre.

Duració: 65 min. Idioma: Català. Format gravació : DV – CAM 16/9 Genere: Pel·lícula Documental. Catalunya 2009 Visionat del tràiler i informació adicional a: http://www.labatalladelamemoria.blogspot.com



Participa en la categoría Projecció cultural, ecològica i popular

0 comentaris




Comentaris

Encara no hi ha comentaris

Deixa el teu comentari

Només els usuaris registrats poden fer comentaris

Envia a un amic o publica aquesta candidatura al teu web



Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem. Saber més